Tags

, , ,

frits-de-lange pcobMijn ontbijt, elke morgen:  een bord havermoutpap, met rozijnen als zoetmakertje. Ik kan er racend op naar mijn werk fietsen, en tot de lunch red ik het zonder koek bij de koffie.

Nu blijkt dat ik al jaren het meest gezonde voedsel eet dat er bestaat. Althans, volgens de  Voedselzandloper, de nieuwe dieet-bestseller die ik op advies van een bevriende voedselfanaat las. Dat was wel even schrikken:  geen brood, pasta of rijst meer, en ook geen melk of boter meer van de koe. De bakker kan wel inpakken en Joris Driepinter (“Melk: de witte motor”) blijkt vooral een slimme promotiecampagne van de zuivelindustrie te zijn geweest.

Is de Voedselzandloper de volgende hype, na Atkins, Montignac of Sonja Bakker? Er is al flinke kritiek. De schrijver, een jonge arts, verkondigt dat zijn methode op gedegen onderzoek berust , maar – zo meldt de Volkskrant  – hij  verkoopt  ‘wetenschappelijke lariekoek.’  Ik kan het niet goed beoordelen.

Mij valt wel iets anders op.  Een dieet, dat deed je tot nog toe om af te vallen. De Voedselzandloper prijst zichzelf echter aan om veroudering tegen te gaan.  Je blijft er ‘langer jong’ mee, zegt de ondertitel van het boek. Dat is iets nieuws. Het is een boodschap die speciaal bedacht lijkt voor een babyboomgeneratie die graag ‘forever young’ wil blijven. Eten als anti-aging.

Veel groente en fruit eten heeft niet alleen een anti-kankereffect, zegt schrijver Kris Verbrugh, maar is ook nog goed voor het afremmen van verouderingsziekten als staar, geheugenverlies,  hart- en vaatziekten, sarcopenie (het verminderen van spiermassa).  Hup dus, aan de broccoli met z’n allen! We kunnen met gezonde voeding, gecombineerd met veel bewegen en lieve mensen om ons heen zomaar 120, 130 worden.  Neen, dan de mensen met een foute levensstijl en verkeerde voeding. ‘Deze personen sterven heel wat vroeger en dit meestal na een langer periode van ziekte en aftakeling.’

De boodschap is duidelijk: wil je een vroege, vreselijke dood vermijden –  ga dan ook over op vette vis en sojamelk.

Ik blijf mijn havermout wel eten, gewoon omdat het lekker is.  Maar ik houd me ondertussen aan de boerenwijsheid dat niets en niemand mij een lang leven kan garanderen.  Is Kris Verbrugh niet onze nieuwe Joris Driepinter?

bron:  Perspectief ledenmagazine PCOB april 2014