“GELUKKIG DAT HET LICHT BESTAAT”

Drie levenslessen geïnspireerd door Simone Weil. Een muzikale lezing

De Franse filosofe Simone Weil (1909 – 1943) is een lastige én inspirerende reisgenoot voor zinzoekers. Zij helpt je om de harde realiteit onder ogen te zien en niet te vluchten in illusies. Maar ze laat je ook zien waar je de energie en de moed vandaan kunt halen om te blijven geloven in het goede.

Het universum wordt door twee wetten geregeerd: licht en zwaartekracht, schrijft ze.

Die beide beelden staan voor de twee krachten die ons leven beheersen: het leven is zwaar en drukkend, ja. En toch: er is – als je het wilt zien – ook het licht, dat je telkens weer opricht.

In zijn lezing vertelt Frits de Lange over drie levenslessen die we van Simone Weil kunnen leren: dat het leven harde wetten kent. Maar ook: dat je die te slim af kunt zijn. En dat er, als dat toch niet lukt, er gelukkig nog dat licht is, “en dat het met
me doet en praat / en dat ik weet / dat ik er vandaan/ kom, van het licht
of hoe dat heet” (Hans Andreus). Het maakt dat je van de wereld blijft houden.

De lezing wordt afgewisseld met zorgvuldig gekozen liedjes, gezongen door Eessa Frieman, begeleid door Frits de Lange op gitaar.

Een programmaboekje met alle liedteksten is beschikbaar.

Geschikt voor open geloofsgemeenschappen en centra rond levensbeschouwing, zingeving en cultuur.

Voor info over beschikbaarheid en kosten: stuur een mail via het contactformulier op deze site.

Frits de Lange schreef al veel over Simone Weil. Zijn laatste boek In alles tot het uiterste. Leven en denken van Simone Weil verschijnt dit najaar 2024 bij Ten Have.