Moderne pelgrim staat model voor ‘geloof zonder religie’

Groningse hoogleraar presenteert radicale theologie zonder dogma’s

Op 2 juni a.s. verschijnt Heilige onrust van de Groningse hoogleraar ethiek Frits de Lange. Daarin onderzoekt de – van huis uit gereformeerde – theoloog wat ‘geloven zonder religie’ behelst als je afscheid hebt genomen van een bovennatuurlijke werkelijkheid en je kiest voor dit leven. De Lange identificeert zich in zijn boek met moderne pelgrims, die binnenkort en masse weer op pad gaan.

Voor de moderne pelgrim is niet Santiago of het hiernamaals de bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Frits de Lange herkent zich in die pelgrims, voor wie geloof overgave aan dit leven is, zonder religieus vangnet. Hij breekt dan wel met de traditionele dogma’s van het christelijk geloof, maar kan zich ook niet volledig identificeren met seculiere zingeving: ‘Mijn religieuze hart wordt er weinig door beroerd. Als het van oudsher in de religie gaat om liefde en overgave, passie en pijn, hoop en onvervuld verlangen, dan is denken alleen niet genoeg.’

De Lange wil dat denken voorbij en gaat hiervoor in Heilige onrust terug naar de prille oorsprong van religie, die  verbonden is met fysieke beweging, dansen en pelgrimeren. Hij laat zich inspireren door theologen als Augustinus en Bonhoeffer, filosofen als Nietzsche en Derrida, en schrijvers als Sándor Márai en Leonard Cohen.

Lees hier de inleiding.

 

Feestelijke presentatie van Heilige onrust in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk – Vrijdag 2 juni 2017, 17-19 uur.
Op vrijdag 2 juni aanstaande vindt in samenwerking met de Keizersgrachtkerk de boekpresentatie van Heilige onrust plaats. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis gaat Frits de Lange in gesprek met Gerhard Scholte, predikant van de Keizersgrachtkerk. Ook zijn er bijdragen van o.a. theoloog Tom de Haan, programmamaker en antropoloog Sophie Frankenmolen en dichter Joost Baars (genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs). Met muzikale omlijsting van Mirek Walton. Tickets €11,- hier verkrijgbaar.

Voor meer informatie en het aanvragen van recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met:

Uitgeverij Ten Have, Levi van der Veur
E: lvdveur@uitgeverijtenhave.nl
T: 088 700 2748

Heilige onrust
Een pelgrimage naar het hart van religie
Frits de Lange
Paperback | 176 pagina’s | €17,99
ISBN 9789025905545
ISBN e-book 9789025905552 (€9,99)
Lees hier het inkijkexemplaar.